Tillbaka till Träna/Tävla

Liljeholmen BJJ & MMA och Covid-19

Hur resonerar vi generellt när det gäller Covid-19

För att alla medlemmar ska veta hur vi resonerar och agerar när det gäller Covid 19 redovisar vi här det vi har kommit fram till är balanserat för att ta beslut.

När vi tränar BJJ utövar vi en verksamhet som innebär en hög risk för infektionssmittor. Detta gäller oavsett Covid 19. Vi måste som klubb agera ansvarsfullt och fullt erkänna för oss själva att det vi gör är riskfyllt. Att säga något annat är lögn.

De flesta som rullar på klubben tillhör nog inte någon riskgrupp, så att skadan och riskerna vid en primär smitta är i de allra flesta fallen inte så allvarliga. Vi måste med Covid19 också ta vårt fulla ansvar för att undvika sekundärsmitta i riskgrupper.

Vi följer också självklart de råd om kommer från vårt riksförbund och vår moderklubb.

Regler för hösten 2020

OBS! Läs avsnitten nedan genom att klicka på rubriken.

Regler för hösten 2020
 • Du och din familj ska vara friska och symptomfria i minst två dygn.
 • Meddela omedelbart klubben på info@liljeholmensbjj.se om du skulle få några symptom på Covid-19. Meddela också vilka pass du har deltagit i de senaste 14 dagarna innan du började känna symptom. Meddela också om du skulle får ett besked om det är, eller inte är Covid-19.
 • Har du tränat på annan klubb ber vi dig att ta minst 2 veckors karantän innan ditt första pass, detta för att minska eventuellt smittspridning
 • Endast medlemmar och “prova på” (Läs mer om prova på, på sidan om att “bli medlem”) på passen, inga inbjudna från till exempel andra klubbar.
 • Ingen öppen matta på lördagar
 • Ha alltid nytvättad gi.
 • Tvätta/sprita händer och fötter innan rull.
 • Rengör ALLA utrymmen efter avslutat rull. Tvätta mattan noga.
OBS! Om smittspridning tar ny fart kan råden komma att ändras vid senare tillfälle.
Folkhälsomyndighetens generella råd
 • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
 • Personer över 70 år bör undvika offentliga miljöer och minimera nära fysiska kontakter med andra människor.
 • Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter.
 • Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
 • Se till att det finns möjlighet att torka av utrustning som används av flera efter varje persons användning.
 • God kapacitet för tillfredställande handhygien, antingen handtvätt med tvål och rinnande vatten eller om det inte går tillgång till handsprit. Detta är särskilt viktigt i toalettområden och på matställen
 • Undvik trängsel vid entréer, omklädningsrum etc.
 • Information om förbud, föreskrifter och allmänna råd ska tydligt kommuniceras på hemsidor och övriga informationskanaler samt på väl synliga ställen i samband med idrottsaktiviteten.
OBS! Om smittspridning tar ny fart kan råden komma att ändras vid senare tillfälle.

Redovisning av fall

Vi har haft två bekräftade fall hittills.

Fall 1

Det första fallet KAN ha smittas på klubben. Den personen insjuknade några dagar efter senaste rull, och vi har rapporterat det till medlemmarna så att de ska vara lite uppmärksamma. Vi har inte kunnat se att det finns någon specifik orsak till oro. Vi har inte heller sett fler fall bekräftade smittade på klubben i samma tidsrymd. Alltså ingen misstänkt klustersmitta.

Fall2

Det andra fallet insjuknade timmarna efter sitt rull den 5 oktober. I värsta fall kan den personen ha smittat hela den grupp som tränade på det passet kan insjukna 10-19 oktober (med 5-14 dagars inkubation). Dessa potentiellt smittade är mest troligt inte smittsamma förrän idag som tidigast, så deras eventuella träningspass under veckan är i princip ofarliga. På söndagen tog styrelsen ett beslut att sätta deltagarna  på det passet i klubbkarantän.

Uppdatering 2020-10-21: Vi har inte fått in några rapporter om att någon från detta pass har insjuknat.

Läs nyheten här.